| Autor |
Wiadomość |
F. Sumig
|
Jednak trochę OT - fascynuje mnie twój sposób myślenia, uwielbiam takie oświecone logyczne wywody. Proponuje zacząć od siebie. Pół biedy jeśli będzie chodzić o jakąś drobną sprawę typu niesprawiedliwe względem innych traktowanie w pracy czy dajmy na to prześladujący cię pech. Ale jeśli „odpukać” np. w wypadku samochodowym zginie kilku członków Twojej rodziny to nie traktuj tego osobiście, nie załamuj się, nie mów o „końcu twojego świata” i podobnych sentymentalnych bredniach. Bądź
OBIEKTYWNY.
Powiedz sobie że tylko w Polsce są dziesiątki podobnych przypadków rocznie. Że liczba ofiar na świecie sięga kilkuset tysięcy. Że przecież są jeszcze inne wypadki komunikacyjne a statystycznie rzecz biorąc...
Obiektywnie rzecz biorąc to jesteśmy średniej wielkości krajem ze względnie rozwiniętą gospodarką, umiarkowanie uprzejmymi ludźmi i takim sobie klimatem. Jak „coś większego” zwali nam się kiedyś ponownie na głowę to będzie to w najlepszym wypadku zajmować akapit w podręczniku historii świata.
A mimo to większość (??) z Nas czuje sporo więcej do tego „organizmu państwowego” niż do pozostałych dwustu na tej planecie.
Paniał co mam na myśli czy mam kontynuować ? |
|
|
| Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość |
 |
Kirisse
Ostrzeżeń - 1

|
Tak, tak większości z was tak straszne ten ZSRR dopiekł że aż strach. Chcielibyście pewnie by przyszłe pokolenia żyły tą waszą "nienawiścią" pewnie jeszcze ze 100 lat. Tyle tylko że te pokolenia mają w zasadzie gdzieś takie fobie. Ja osobiście wole traktować FR jak każde inne państwo i nie ronić krokodylich łez na każdy jej sukces i piać dziko z radości przy każdym potknięciu. Czym prędzej zniknie taki sposób myślenia jak wasz tym lepiej dla Polski. Cała nadzieja w tym że wreszcie pójdziemy drogą Francji i Niemiec po IIwś i skończą się te niekończące się płacze "kombatantów".
PS Większość z "nas"? O kim mowa? Reprezentujesz jakąś organizację czy tak samoistnie obiąłeś przewodnictwo na zasadzie - leży to se wezmę? |
_________________ Najgorszą rzeczą na świecie zaraz po przegranej bitwie jest bitwa wygrana. |
|
 |
F. Sumig
|
| Kirisse napisał: |
PS Większość z "nas"? O kim mowa? Reprezentujesz jakąś organizację czy tak samoistnie obiąłeś przewodnictwo na zasadzie - leży to se wezmę? |
Nas - Forumowiczów, "(??)" - w domyśle: zapewne. Jasne czy jeszcze czytelniej ? W kontekście twojego koszmarnego uogólnienia poniżej tym bardziej nie powinieneś doszukiwać się chęci dominacji tam gdzie jej nie ma.
Tak, tak większości z was tak straszne ten ZSRR dopiekł że aż strach. Chcielibyście pewnie by przyszłe pokolenia żyły tą waszą "nienawiścią" pewnie jeszcze ze 100 lat. Tyle tylko że te pokolenia mają w zasadzie gdzieś takie fobie.
|
Wielu na pewno. Wielu brutalnie. Ale co tam kilkadziesiąt mln trupów. Ważne że zostało trochę fotogenicznych gadżetów. Ja na szczęście nie z tych pechowych pokoleń więc się nie skarżę. Natomiast to jak wiele / jaka część tych nowych pokoleń ma "gdzieś" nie tylko takie fobie ale i wiele innych spraw to inna historia.
Ja osobiście wole traktować FR jak każde inne państwo i nie ronić krokodylich łez na każdy jej sukces i piać dziko z radości przy każdym potknięciu. Czym prędzej zniknie taki sposób myślenia jak wasz tym lepiej dla Polski. Cała nadzieja w tym że wreszcie pójdziemy drogą Francji i Niemiec po IIwś i skończą się te niekończące się płacze "kombatantów".
|
Dobrze, brawo potrzeba nam więcej takich światłych i niezakompleksionych, śmiało patrzących w przyszłość. Ale szczerze to mam właściwie "gdzieś" że Ty myślisz tak "po nowemu" Nieporównanie bardziej cieszyło by mnie gdyby "po nowemu" zaczęły myśleć NA PRAWDĘ elity na Kremlu. |
|
|
 |
Michael

|
No sorry... Wiem, że to nie jest miejsce na tego typu dyskusje ale... ZSRR miało OLBRZYMI wpływ na kształt Polski po II wojnie światowej, a skutki tego odczuwalne są dzisiaj i będą odczuwalne jeszcze wiele lat. Nie chodzi o nienawiść, ale kochać nie mamy ich za co i nie jest to wyraz jakiejś zaściankowości. |
_________________ "Choć nieraz mówię o durnej Polsce, wymyślam na Polskę i Polaków, to przecież tylko Polsce służę."
Józef Piłsudski
non omnis moriar |
|
| Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email |
 |
Kirisse
Ostrzeżeń - 1

|
| Cytat: |
Kirisse napisał:
PS Większość z "nas"? O kim mowa? Reprezentujesz jakąś organizację czy tak samoistnie obiąłeś przewodnictwo na zasadzie - leży to se wezmę?
Nas - Forumowiczów, "(??)" - w domyśle: zapewne. Jasne czy jeszcze czytelniej ? W kontekście twojego koszmarnego uogólnienia poniżej tym bardziej nie powinieneś doszukiwać się chęci dominacji tam gdzie jej nie ma. |
Robileś jakąś sądę czy tak odgórnie mianowałeś się guru?
Kirisse napisał:
Tak, tak większości z was tak straszne ten ZSRR dopiekł że aż strach. Chcielibyście pewnie by przyszłe pokolenia żyły tą waszą "nienawiścią" pewnie jeszcze ze 100 lat. Tyle tylko że te pokolenia mają w zasadzie gdzieś takie fobie.
Wielu na pewno. Wielu brutalnie. Ale co tam kilkadziesiąt mln trupów. Ważne że zostało trochę fotogenicznych gadżetów. Confused Ja na szczęście nie z tych pechowych pokoleń więc się nie skarżę. Natomiast to jak wiele / jaka część tych nowych pokoleń ma "gdzieś" nie tylko takie fobie ale i wiele innych spraw to inna historia. |
USA ma na koncie takoż dziesiątki milonów trupów, Hiszpania także a jakoś nie wypłakujesz nad tą niesprawiedliwością oczu.
| Dobrze, brawo potrzeba nam więcej takich światłych i niezakompleksionych, śmiało patrzących w przyszłość. Ale szczerze to mam właściwie "gdzieś" że Ty myślisz tak "po nowemu" Nieporównanie bardziej cieszyło by mnie gdyby "po nowemu" zaczęły myśleć NA PRAWDĘ elity na Kremlu. |
Tyle że twoje gdzieś nie robi na mnie wrażenia. Argument też to raczej nikły.
Michael
Oczywiście tak samo jak Niemcy, Czechy, Szwecja, Litwa czy Turcja. I co z tego? Racz zauważyć że nie mówię o kochaniu tylko o OBIEKTYWIZMIE. W polityce i gospodarce raczej nie ma miejsca na miłość czy nienawiść. W podejściu naukowym i historycznym myśle ze też ich nie powinno być. |
_________________ Najgorszą rzeczą na świecie zaraz po przegranej bitwie jest bitwa wygrana. |
|
 |
Michael

|
Tyle, że my nie jesteśmy członkami korpusu dyplomatycznego i nie musimy ograniczać się do oficjalnej, prawomyślnej linii. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie nawet jeśli zawiera ono pewien ładunek emocjonalny. Z resztą to o czym mówię to jest obiektywny fakt, ZSRR miało wpływ na kształt powojennej Polski i narobiło nam mnóstwo gnoju w postaci chociażby gospodarki centralnie sterowanej która nadal odbija nam się czkawką. |
_________________ "Choć nieraz mówię o durnej Polsce, wymyślam na Polskę i Polaków, to przecież tylko Polsce służę."
Józef Piłsudski
non omnis moriar |
|
 |
F. Sumig
|
|
 |
Maciej
|
| po nowemu" zaczęły myśleć NA PRAWDĘ elity na Kremlu |
A co takiego robią elity Kremla ? |
|
|
 |
Kirisse
Ostrzeżeń - 1

|
Daleko mi jednak jeszcze do twojego pustego słowotoku. Nie moja wina że tak cię boli rozsądek Francuzów. Jednak nie mam zamiaru zabraniać ci niczego. Możesz pomstować na nich i wygrażać FR do grobowej deski. Zapewni to mnie i mnie podobnym dobrą zabawę na długo. Zabawni są tacuy jak ty którzy za każdym razem jak FR wybuduje nowy czołg zaczynają kopać schron w ogrodzie a kiedy im spadnie stary samolot to wyciągają radośnie atlasy i kredkami rysują nowe granice RP w okolicy Smoleńska
Michael.
Ja nie zabraniam ja tylko się dziwie. Polityk, biznesmen, wojskowy, naukowiec, historyk i inne profesje nie powinny się kierować w ocenie rzeczywistości miłością czy nienawiścią - tym bardziej nienawiścią za ludzi i do ludzi zapewne już dawno zjedzonym przez robaki. Skoro oni nie powinni to czemu ja miałbym? Mnie osobiście ani ZSRR ani FR dziadka nie zamordowała. Ziemi mi nie zabrali a majątku nie wyszabrowali i jak na razie nie zmierzają więc nie mieszam sprawy zakupu "MIstrali" z wieczną wojną i zemstą na sowietach aż do 6 pokolenia. |
|
 |
Michael

|
Wcale nie mieszam do tego sprawy Mistrali. Również nie podniecam się powstanie styczniowym ale to, że jesteśmy zacofanym krajem i dopiero odrabiamy zapóźnienia względem zachodu jest faktem i chyba sam to odczuwasz. |
Józef Piłsudski
non omnis moriar |
|
 |
Kirisse
Ostrzeżeń - 1

|
Oczywiście. Nie jestem entuzjastą ZSRR i "dobroczynnego" wpływu jaki wywarło na historię Polski- fakty pozostają faktami. Mój politowanie kieruje do zupełnie innego rodzaju ludzi. Nie wchodzę w spór z kimś kto kieruje się zdrowym rozsądkiem tylko z ludzmi pokroju tych którzy np mieszają z błotem USA bo 200 lat temu wyniszczyło Indian albo dla których KK powinien się rozwiązać bo krzyżowcy wycieli mieszkańców Jerozolimy. |
|
 |
F. Sumig
|
| Maciej napisał: |
A co takiego robią elity Kremla ? |
Od "zawsze" robią swoje. Akurat to (w dobrym rozumieniu tego zwrotu) przydało by się i naszym elitom |
|
|
 |
Sebis66

|
| USA ma na koncie takoż dziesiątki milonów trupów |
Jakim cudem
| Michael napisał: |
| Również nie podniecam się powstanie styczniowym ale to, że jesteśmy zacofanym krajem i dopiero odrabiamy zapóźnienia względem zachodu jest faktem i chyba sam to odczuwasz. |
Spokojnie tak jest od tysiąca lat  |
|
|
 |
dawo

|
| No sorry... Wiem, że to nie jest miejsce na tego typu dyskusje ale... ZSRR miało OLBRZYMI wpływ na kształt Polski po II wojnie światowej, a skutki tego odczuwalne są dzisiaj i będą odczuwalne jeszcze wiele lat. Nie chodzi o nienawiść, ale kochać nie mamy ich za co i nie jest to wyraz jakiejś zaściankowości. |
Chyba pierwszy raz w życiu zgadzam się z zacnym kolegą...
Rosja, jest i będzie w przyszłości ( nie wiem, jak dalekiej ) naszym największym zagrożeniem. Jeśli skądś należy się spodziewać agresji, to właśnie z tego pięknego kraju... lub z rozpoczęcia przez kobiety walki z mężczyznami o władzę...  |
|
|
 |
Jarek
|
| Rosja, jest i będzie w przyszłości ( nie wiem, jak dalekiej ) naszym największym zagrożeniem. Jeśli skądś należy się spodziewać agresji, |
Jakiej agresji ? Człowieku co Ty bredzisz? Czy Ty sądzisz, że władza w Rosji o niczym innym nie myśli tylko jak rozpocząć agresję na Polskę i dlatego pewnie sie rozbrajają kasują czołgi, lotnictwo itp |
|
|
 |
dawo

|
Drogi Jarku, przeczytaj proszę mój post uważnie, a dowiesz się że uważam że w przyszłości Rosja będzie dla nas największym zagrożeniem...
Czy napisałem gdzieś że nas zaatakuje ? Nie, chodzi mi poprostu o to że jeśli miałby nastąpić jakiś akt agresji na nasz kraj, to jak sądzisz który kraj byłby najszybciej skłonny do takiego kroku ?
A. Niemcy ?
B. Szwecja ?
C. Rosja ?
D. Czechy ?
E. Ukraina ?
Którą odpowiedź byś zaznaczył ? Ja właśnie Rosję... A czy to takiego ataku dojdzie ? Może kiedyś... |
|
|
 |
Jastreb

|
Powiem tak- atak ze wschodu jest najbardziej prawdopodobny, nawet jeśli byłby to 1% prawdopodobieństwa, a nie ukrywam, że szanse na podobną imprezę są nikłe.
EDIT:Ba, powiedziałbym że żadne, no chyba że coś się pokićka, na co póki co się nie zapowiada- i dobrze! |
_________________ Nie mam polskich znakow (Rzesza). |
|
 |
dawo

|
Wydaje się że w chwili obecnej w Europie raczej na wojne się nie zanosi, ale kto wie co będzie w 2030 roku... Może to właśnie Czesi nas napadną ?
W obecnej sytułacji wypowiadanie komukolwiek wojny jest raczej mało ekonomiczne. Choć nieostrożnością byłoby zakładanie że do poważnej wojny na naszym kontynencie nie dojdzie... Prędzej czy później pewnie taka się rozegra, nie sądzę żeby była to ta dekada, czy następna...
Zakończmy jednak już ten OT, bo po klapsie od moderacji dostaniemy
Pozdrawiam. |
|
|
 |
rpg7
|
| Tyle, że my nie jesteśmy członkami korpusu dyplomatycznego i nie musimy ograniczać się do oficjalnej, prawomyślnej linii. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie nawet jeśli zawiera ono pewien ładunek emocjonalny. Z resztą to o czym mówię to jest obiektywny fakt, ZSRR miało wpływ na kształt powojennej Polski i narobiło nam mnóstwo gnoju w postaci chociażby gospodarki centralnie sterowanej która nadal odbija nam się czkawką. |
Niemcy narobiły nam także dużo gnoju, w trakcie ostatniej wojny nawet więcej niż ZSRR, a pomimo tego jesteśmy z nimi w sojuszu wojskowym i gospodarczo-politycznym. I jakoś nie widzę tutaj płaczów straszliwych, teraz wyobraźmy sobie w polskich realiach chocby luźną gadkę na temat unii celnej z Rosją np.
Niestety duża część osób nie potrafi racjonalnie spojrzeć na tematy polsko-rosyjskie, i to jest tzw. "rusofobia"-w końcu Niemiaszków w co najmniej takim samym stopniu nie mamy za co kochać, nawet Brytyjczycy (ich stosunek do Polski w 1920 i "pomoc" w 1939) czy Amerykanie święci nie są (Teheran,Jałta) ale podobnie histerycznych pokrzykiwań nie widzę. |
_________________ Stalin był Gruzinem |
|
 |
Michael

|
Fajnie, tylko, że temat był o Rosji więc o Rosji mówiłem. Oczywiście wszystko zaczeło się od Niemców i 39 roku, jednak fakt pozostaje faktem- znalezienie się Polski w orbicie radzieckich wpływów wywarło na nasz kraj fatalne piętno. Nie wiem czy można przyklejać łatkę rusofoba każdemu kto skrytykuje ten kraj w związku z tą czy inną sprawą. Nawiązując do Twojego porównania Niemiec (Rzeszy) z ZSRR (Rosją) trzeba przypomnieć kilka subtelnych różnic. Niemcy w swojej polityce zagranicznej nie używają argumentów typu "jeśli zrobicie to i to, albo nie zrobicie tego i tego to my wycelujemy w was nasze rakiety/kusze/proce". Niemcy uznają swoje sprawstwo w odniesieniu do II wojny światowej i dokonanych podczas niej zbrodni. Rosja jest święta, wyzwoliła nas i to ją całkowicie uwalnia od wszelkich win. |
Józef Piłsudski
non omnis moriar |
|
 |
|
|