| Autor |
Wiadomość |
BRAWLER
|
Witam
Poszukuję tytułów książek o tematyce II WŚ w, których występują nazwy "slangowe" różnego rodzaju broni ( karabiny, granaty, czołgi, samoloty itp.) Najlepiej jakby to były książki napisane przez angielskich lub amerykańskich twórców (bo na takich mi najbardziej zależy).
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam
PS jeśli pomyliłem tematy to prosze mi wybaczyć  |
|
|
| Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość |
 |
BRAWLER
|
Witam ponownie
Na początku przepraszam, że nie edytuję posta ale chciałem, by ten był jako odrębny.
Chciałbym doprecyzować moją prośbę Chodziło mi głównie o to, jakie nazwy dawali granatom, czołgom itp w czasie 2WŚ.(np. skąd wzięła się nazwa "Tłuczek do ziemniaków", "Priest","Hellcat" czy "Piła Hitera")
i w jakich książkach można (jesli w ogóle można) znaleźć wytłumaczenie tego?
Pozdrawiam  |
|
|
 |
Królik

|
| BRAWLER napisał: |
| np. skąd wzięła się nazwa "Tłuczek do ziemniaków", |
Z kształtu.
| Cytat: |
| "Priest","Hellcat" |
No tego, to nie wiem...
Są tam jakieś uzasadnienia, że niby komuś stanowisko dowódcy ambonę przypominało (Priest). Hellcat? Symbolem jednostek niszczycieli czołgów była głowa pantery z giąsienicą w zębach, może stąd?
| czy "Piła Hitera") |
Szybkostrzelność 1200 strz./min. powodowała, że zdarzały się przypadki przecięcia delikwenta trafionego serią. Może stąd? |
_________________ Nazywam się major Bień i mam stopień majora... |
|
 |
REMOV
Ostrzeżeń - 1

|
Nie, z dźwięku podczas strzelania przypominającego odgłosy wydawane przez piłę łańcuchową w tartaku. |
_________________ "Z pokorą podchodź do faktów, zuchwale do opinii" [George B. Shaw]
 |
|
| Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora |
 |
Królik

|
Hehe, u nas przypominało to ponoć odgłos darcia płótna.  |
_________________ Nazywam się major Bień i mam stopień majora... |
|
 |
BRAWLER
|
Dzięki Wam za odpowiedzi (kojarzyłem też mnie wiecej pewne nazwy )
jednak głównie potrzebuję tekstów źródłowych ponieważ zamierzam pisać pracę licencjacką na temat "przydomków nadawanych różnym broniom w czasie 2WŚ" jakby ktoś może jeszcze posiadał/znał/czytał takie książki czy te encyklopedie w j. angielskim i zarzucił paroma tytułami lub dał link gdzie można takie egzemplarze zakupić czy coś to byłbym bardzo wdzięczny:) |
|
|
 |
Badluck13

|
| Nie, z dźwięku podczas strzelania przypominającego odgłosy wydawane przez piłę łańcuchową w tartaku. |
| Szybkostrzelność 1200 strz./min. powodowała, że zdarzały się przypadki przecięcia delikwenta trafionego serią. Może stąd? |
Lub ze względu na sposób transportu, podobny do transportowania piły przez drwali.
Zdania są podzielone.
| jednak głównie potrzebuję tekstów źródłowych ponieważ zamierzam pisać pracę licencjacką na temat "przydomków nadawanych różnym broniom w czasie 2WŚ" jakby ktoś może jeszcze posiadał/znał/czytał takie książki czy te encyklopedie w j. angielskim i zarzucił paroma tytułami lub dał link gdzie można takie egzemplarze zakupić czy coś to byłbym bardzo wdzięczny: |
Każde wspomnienia żołnierza zawieraja takie skróty.
W oficjalnych pismach-regulaminach raczej nie znajdziesz nic o "Organach Stalina" czy "Smarownicy".
Może skup się na potocznych nazwach nadawanych w jednej armii, bo pisząc o wszystkich utoniesz w materiałach. |
_________________ Przez nieprzyjaciół uznany za zagrożenie
za sektę, za pijaństwo, za no future łobuzerię |
|
| Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email |
 |
BRAWLER
|
Dzięki, to zaczynam poszukiwania
a co do samych nazw to chyba rzeczywiście zawężę tematykę do samej Armii brytyjskiej i amerykanskiej lub którejś z nich  |
|
|
 |
R. v Gelerth
Ostrzeżeń - 1

|
Nie zdziw się kiedy w brytyjskich wspomnieniach będziesz czytał Spandau jako nazwę niemieckich KMów (w tym i MG-42). Cały myk polega na tym, że Brytyjczycy w czasie pierwszej wojny światowej uznali nazwę Spandau na tabliczkach znamionowych MG-08/15 za nazwę własną a nie nazwę miasta w którym znajdowała się fabryka. I tak już zostało.
Tak samo z MP-18 i MP-28 potocznie nazywanymi Bergmanami choc więcej z nimi wspólnego miał pan Hugo Shmeisser. |
_________________ Nazywam się Saul Tigh. Jestem oficerem kolonialnej floty. Kimkolwiek innym jestem, cokolwiek innego to znaczy, jestem tym kim chce być. I jeśli dzis umrę to umrę tym kim chce być.
Dzieci do szkoły!! |
|
 |
Jastreb

|
Otóż nie tak dawno temu wyjaśniła się wielka tajemnica dzieciństwa, czyli "szpandały" Wańkowicza.
RvG. wyjaśnił już dlaczego.  |
_________________ Nie mam polskich znakow (Rzesza). |
|
 |
|
|